Menhiry, kamenné řady a vůbec mystická místa

Pokud chcete znát souvislosti a být v kontextu, doporučuji začít u kamene.



Pokud lidé používají kritické myšlení, dostanou se nejblíže k poznání a nejdále ve vývoji.



Z dnešního pohledu nám může pohanský způsob života v praktické i duchovní oblasti připadat legrační a přežitý. Pokud ale hledíme na člověka jako součást přírody, uvidíme souvislosti, které nám třeba i v 21. století mohou ukázat cestu někam dál.

Pokrok je vždy závislý na studiu přírodních zákonitostí. K tomu nám dnes slouží přírodní vědy. A příroda je tím, co skrývá ta největší bohatství a zároveň tajemství. Nemluvím o uhlí nebo ropě, ale mluvím o zákonitostech, řádu a souvislostech. A pokud dnes neznáme sílu ukrytou např. v křemencovém kameni, naši potomci třeba ano. A byla by velká škoda se tohoto čistého vztahu k přírodě vzdát na úkor dogmat a smyšlených bludů. Já si například myslím, že cesta od neolitického pastevce (který dvakrát ročně stanul u paty menhiru a pohlédl na východ Slunce) k dnešnímu člověku (využívajícímu internet a inteligentní materiály) je mnohem kratší než cesta, kterou se lidstvo dalo během kristianizace a celého tisíciletého vývoje. A že kdyby se pravěké pohanské zvyky, které patrně v ničem nebránily rozvoji společnosti a umožňovaly i technologický vývoj, pozvolna přeměnily vlivem tohoto vývoje do dnešní sekularizované společnosti založené na svobodě jedince, byli bychom "dnes už včera". A možná bychom byli docela jinde. Dr. Čeněk Zíbrt ve svém Seznamu pověr pohanských píše -"pohanské oslavy byly přeměněny vývojem vzdělanostním v zábavy lidové významu ledabylého". Je pravda, že pokud lidé používají kritické myšlení, dostanou se nejblíže k poznání a nejdále ve vývoji.

Nebudu zde tedy vypisovat to, co už sesumírovali jiní. Můžu zde jen doporučit knihy, které jsem přečetla a čtu, a ve kterých jsem našla mnoho zajímavých informací a souvislostí.

A pokud budete chtít poznat něco z toho na vlastní tlapky a na vlastní oči, navštivte ta místa. Od toho tam jsou.

Sklenář, karel: Tanec obrů

Dvořák, Otomar: Kamenné otazníky české historie

Pohribný, Jan: Magické kameny



0 komentářů:

Okomentovat