Pravdy o křesťanství - Velikonoce a Vánoce

Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťansko-židovské svátky (pesach). Nejsou však křesťany ani Židy založené, vymyšlené nebo dokonce Bohem křesťanům a Židům předurčené a nejsou vlastně vůbec původní. Stejně jako mýtus o Ježíši (kterého si nechám na později) jsou tyto dva svátky pouze naroubované na mnohem starší pohanské slavnosti.

Tak třeba samotné obětování beránka se objevuje v mnoha kulturách tisíce let před rokem nula, např. egyptské, sumerské, v řeckém starověku jde o parafrázi obětí bohu slunce Hórovi. V anglosaském světě jde také o přírodní úkaz východu slunce (slovo Easter - anglicky Velikonoce vychází ze slova eostre - germánské Bohyně úsvitu -východu Slunce) atd. Jde v podstatě o událost jarní rovnodennosti. Lidé slavili příchod jara, příchod tepla do jejich životů a přirozenou radost z probouzení přírody a sluníčka. S tím souvisí i malování vajec jako symbolu plodnosti přírody, pomlázka a další tradice. Nic s křesťany nebo Židy to nemá společného. Ti to jen využili, aby balamutili celý svět.

Vánoce jsou druhé nejvýznamnější svátky. Narození Ježíše v Betlémě, advent a podobné křesťanské symboly se také opičí po mnohem starších pohanských slavnostech. Zimní slunovrat - zpravidla 21.12. se slaví desítky tisíc let (dokládají to dochované menhiry, kamenné řady nebo kamenné kruhy) a je pochopitelné, že naši předci slavili tuto přírodní událost. Kratší noc, větší teplo, více sluníčka apod. Naprosto to dokládá přirozenost člověka a jeho ukotvení v přírodě. Z toho ukotvení se nás křesťané a jejich církve snažili dva tisíce let vytrhnout.

Tak např. vánoční stromek je ve skutečnosti starogermánský zvyk zdobení stromů při uctívání Boha Slunce a přání hojnosti. Tento zvyk se znovu objevil v 16. století v Německých městech navzdory katolické církvi, které se to tehdy moc nelíbilo.

To, že se Ježíš narodil 25.12., je čistě spekulativní výpočet od jeho "početí" ve velikonocích. Pravoslavní slaví Vánoce 6.1. a Velikonoce 6.4., takže je vidět, že i samotní křesťané ve své liturgii mají pěkný zmatek. Nic z toho není důležité a nic z toho není původní.

Dva tisíce let žije náš svět v představě, že křesťané vše vymysleli, že morálka a mravnost je jejich nápad, že Bůh jim patří, že Ježíš je náš spasitel a další voloviny. Nic z toho není pravda. Je to jen skupinka lidí, kteří v něco věří a to je samozřejmě jejich právo a jejich svoboda. Ať nás s tou jejich představou o světu však nemanipulují a neovlivňují. To původní - je mnohem, mnohem cennější a mnohem krásnější.

0 komentářů:

Okomentovat