Návštěvníci - recenze naruby

Seriál, na který padlo mnoho marek a franků a čeští filmaři tomu nasadili akorát korunu. Návštěvníci se tváří jako scifi, ale ve skutečnosti je to rodinná konverzačka s pilkou. Ale postupně.

Už samotný příběh je zmatený. Na začátku je pro akční misi do minulosti vybrán filosof, lékař, historik a snad dokonce i instruktorka plavání s delfíny. Kdyby si lidstvo vybralo Arnolda, Bruce Lee a Viléma Tella, jistě by misi zvládli lépe. A když došlo k výběru takových nemehel, těžko se můžeme divit, že se mise nezdařila a že nakonec musel zasáhnout děda Drchlík se svým štyftlíčkem.

Další úlet je CML. Škatule, která má vědět vše. Proč tedy neví, že stojí našišato, že se mise stejně nezdaří, že vzorec na přesun kontinentů nikdy neexistoval, a že velký akademik AB by ho asi ve svém zralém věku určitě napsal do svých pamětí, kdyby ho znal? Nesmysly a nesrovnalosti.

Dalším úskalím seriálu jsou herci. Těžko bych mohla vybrat toho, kdo byl nejhorší. Jestli Brodský, Patrasová nebo Bláha. Když už se nemůže chatrná kostra scifi udržet pohromadě, zasáhne pověstný cimrmanovský krok stranou a "herec udělá fórek", "herec udělá škleb" a herec řekne magické slovo - "humidovat".

Humidovat - to slovo patrně vzniklo na place během natáčení ve chvíli, kdy se štáb zasekl, kdy herec nezvládl roli a kdy vlastně nikdo nevěděl, jak dál. Proto ani sám režisér Polák dodnes neví, co to znamená.

Lokace příběhu jsou záměrně vybrány tak, aby to stálo co nejméně. Natáčelo se v jednom městě, na jednom hradě a v jednom autě. Štáb chtěl patrně ušetřit získané marky a franky pro své vlastní účely. Natáčení odflákl, aby si pak za získané devizy užil v místním tuzexu.

S tím souvisí i chatrná výprava. Auto je nalakovaný UAZ, amarouny jsou želatina za dvacet halířů, koláry vědomosti jsou plexisklové odřezky, "oka" jsou sletované baterky do hodinek a CML - o tom raději mluvit ani nebudu.

Hudba je jedním slovem strašná. Působí jako z Hvězdných válek, co se odehrávají doma na gauči a ne ve vzdálených galaxiích. I když - tím se vlastně do seriálu hodí. 


Jednoduše je celý seriál zpytlíkovaný skutečně po vzoru Brouka Pytlíka. Jen v něm jaksi chybí ten pověstný Ferda a krásná Beruška. A pokud se tvůrci domnívali, že Ferda bude Jan Hartl a Beruška Dáša Patrasová, tak se domnívali špatně. A vláďa Menšík v roli esenbáka? Dávám nefuturistických - 10%.


9 komentářů:

tlamiczka řekl(a)...

A co Rudolf Hrusinsky, ten ti tam nechybel? :-))


p.s.makarouny?? :-)) Zajimava transkripce amarounu :-))

Haniczka řekl(a)...

To nebyla transkripce, to byla moje blbost. Už sem to opravila:-)

Anonymní řekl(a)...

Seriál je kultovní, a jeho krásu tvoří právě ta vyumělkovanost. Dodnes ho masy pamětníků milují. Kdo ho dokáže takhle rozebírat a hnidopíchat, je jedním slovem ubožáček.

Anonymní řekl(a)...

Vždyť Dvořák na konci posledního dílu šeptá dědovi: Budou se hádat o plat! Když se ho děda ptá, co je to to humidovat.

Anonymní řekl(a)...

To je recenze jak vycucana z palce u nohy...vzorec existoval, cml si k prostoru vesmiru ani nemohl vsimnout ze je nakrivo a dalsi a dalsi nesmysli co resis jsou vysvetlitelne...sup zpatky ke sporaku zenska

Anonymní řekl(a)...

"To nebyla transkripce, to byla moje blbost." To je naprosto přesně vystižený. Ano, jenom tvoje blbost tě omlouvá, že jsi vyplodila tak nesmyslnej článek.

Anonymní řekl(a)...

Kdyby byl vybran Arnold a Vilem Tell a j nevim kdo byla by to splacana kovbojka s prominutm!
Takhle to dava pomerne svůj smysl jestli někdo nerozumi tak je nechapavej co na to rict?

ana řekl(a)...

Kultovní seriál pro děti. Jestli po takovémto seriálu chcete, aby udržel formu scifi, jako jiné filmy např. Twelve Monkeys a další., tak jste asi padlá na hlavu....

Anonymní řekl(a)...

Nejsou vaše rodiče sourozenci...?

Okomentovat