Jak v praxi vypadá mediální manipulace? Koukejte!

Na začátku je téměř katastrofická zpráva, že skalnatý ostrov zmizel z mapy světa vinou globálního oteplování a že se blíží "soudný den". Pravda je ovšem docela jinde.


Kdyby si člověk nechal valit do hlavy veškeré mediální tlaky, nebude ani volič ODS ani ČSSD, ani nebude jezdit vlakem ani létat letadlem, nebude ani hubnout ani tloustnou, bude jíst maso a nebude jíst maso a nakonec dopadne jako Princezna koloběžka nebo Buridanův osel, protože se toho na něho valí ze všech stran tolik, že prostě nakonec ustrne. A navíc, velká část informací je neúplná, dezinformační anebo dokonce lživá.

Ostrov, který vinou toho, že jezdíme auty a vůbec máme naši civilizaci, zmizel z mapy světa. To je závažná zpráva. Ve skutečnosti jde o kus bahna, který se naprosto běžně rozpadl vinou eroze. Kusanec bahna, který to odskákal vinou samotné přírody, tedy vinou sebe sama a je to tedy nejpřirozenější proces, kterého jsme byli svědky. Než do toho vstoupila média... ZDE.



Vděčíme médiím za mnohé. Že víme o světě více, než lidé v pravěku. Že víme o zemětřesení na druhém konci světa a můžeme pomoci. Že víme, že bude pršet a že zmokneme, když si nevezmeme deštník. Že chceme cocacolu, protože jí pijí v Americe. Média vládnou. Neměla by nás ale ovládnout.


Kritické myšlení je to, co nám příroda nadělila a měli bychom ho proto používat.


0 komentářů:

Okomentovat