Proč máme problém s Romy?

Toto téma mě sice neznepokojuje tak jako jiné, ale přesto bych se k němu chtěla alespoň jednou vyjádřit. Problém s Romy dnes vnímá každý Čech. Zdá se, že ho dokonce vnímají i sami Romové. Kde ale vězí skutečné jádro pudla celého problému?

Je to v odlišnosti kultur? Asi ne, protože tu s bílými Čechy žijí i Vietnamci, Němci, Kubánci, Slováci, Židé atd.
Je to v odlišnosti rasy? Asi ne, protože tu žije také mnoho afroameričanů, Vietnamců atd.
Je to v počtu lidí? Asi ne, protože podle odhadů je Romů v ČR 150-400.000 - nedá se to přesně určit. Ale proč by 10.000.000 země měla mít problém se 300 tisíci lidmi?
Je to v odlišném přístupu úřadů a legislativy? Asi ne, protože v našem demokratickém státě jsou si všichni občané rovni. Mají stejná práva, stejné povinnosti a stejné podmínky pro rozvoj života.
Je to v tom, že jsme rasisti? Asi ne, protože se na našem území z našeho popudu nekonaly nikdy masové pogromy, apartheid nebo kuk-klux-klany. Vždy jde jen o ojediněné excesy jednotlivců, které justice potrestala.
Je to proto, že tady my bílí a dokonalí chceme být sami? Asi ne, protože jsme tady sami nikdy v dějinách nebyli a většina z nás má alespoň jednu zkušenost s jinakostí a pokud žijeme vedle jiných národností, mentálně postižených, vozíčkářů, slepců nebo třeba homosexuálů, proč bychom nemohli žít vedle Romů?
Je to v tom, že jsou tzv. nepřizpůsobiví? Asi ne, protože přestože byli dlouhá staletí v kočovných kmenech, dnes se usadili na místě a budují své domovy. Přizpůsobili se. Využívají sociální systémy zdařileji než mnozí jiní.

Tak v čem to je? Je to částečně ve všem, co jsem zde jmenovala? Jsme tak trochu rasisti a tak trochu je to v různosti kultur a způsobu života? Anebo je to jen problém konsekvence dějů? Například:

1. Je nás míň, jsme odlišní a lidé se nám proto vyhýbají a neuznávají naše názory. Naše slovo nemá cenu.
2. Ve školách se naše děti hůřeji prosazují, protože se učí pomaleji a skončí tak většinou ve zvláštních školách.
3. Bez vzdělání nedosáhneme na pracovní místa příslušející střední či vyšší vrstvě.
4. Máme málo peněz a tudíž  i sociální problémy.
5. Veze se s tím vandalství, sociální vykořenění, drogy a kriminalita.
6. Společnost nás nechce.
7. Rasismus.
8. Repatriace, genocida.

A máme vůbec nějaké závažné problémy s Romy? Není to jen mediální bublina?

Dítě, které se narodí v sociálně slabé rodině, má mnohem méně šancí v těžké konkurenci svých vrstevníků obstát. A co ještě, pokud je jiné rasy, jazyka nebo kulturní oblasti.

Vietnamci na začátku také nebyli silnou sociální skupinou a přesto jejich děti již v současné době studují střední i vysoké školy anebo již jsou součástí inteligence. Rodiče stáli v mrazu u stánků a pracovali do úmoru, aby děti mohly jít na prestižní školy. Pokud odmyslíme pašované dovozy nekvalitních kopií z východu (což je standardní ekonomická kriminalita), jiné problémy s nimi nejsou. A to mají jinou barvu pleti, jinou kulturu i jazyk a jsou tu kratší dobu.

Co když za problematikou Romů stojí sama příroda a přirozený vývoj člověka?

Pokud připustíme evoluci, mohli bychom také uvážit, zda Romové nejsou jednoduše na nižším stupni. Ale tato myšlenka je téměř "kacířská" a hodna zavržení. Přesto je ale relevantní. Vědci sice budou tvrdit, že společných genů může mít třeba česká blondýna více s jihoamerickým indiánem než se svým bratrem, a že tedy o rasové evoluci nemůže být vůbec řeč. To je ovšem naprosto mylná představa o evoluci. Evoluce totiž - jak se falešně domnívají někteří pseudozastánci humanismu - neprobíhá pouze po fyziognomické stránce, ale hlavně po sociální, společenské a kulturní. A stejně jako v přírodě i u člověka nalezneme mnoho takových procesů, které probíhají souběžně, všelijak se prolínají a ovlivňují, a které toto tvrzení dokládají.

Pokud šlechtíme psi nebo kočky, proč by podobné zákonitosti neměly platit u nás. Nejde o to, že bychom měli šlechtit člověka směrem k "nadčlověku" a ruku v ruce s tím likvidovat "podčlověky". A abychom byli všichni bílí a čistí. Ale pokud člověk socializovaný, čistotný a pracovitý stane tváří v tvář člověku bez sociálních návyků, který nepracuje a jeho životní postoj tkví ve zdánlivé nečinnosti a setrvávání na místě, dojde ke střetu kultur, ke střetu civilizací, ke střetu ras apod. Dojde ke konfliktu. Babylonská věž se zhroutí.

Dnes se svět nedělí na bílé, černé, malé nebo vysoké. Dnes se svět dělí na pracovité, vzdělané, socializované, spořádané, IT gramotné a na ty ostatní. A proč by ti první měli výsledky své práce a výsledky píle svých předků zdarma přenechávat těm druhým? Na základě teze, že jsme si všichni rovni? Na základě pozitivní diskriminace? Aby nebyli nařčeni z rasismu?

Nesmysl.

Pokud někdo chce být zahalený muslim v Evropě, nemůže čekat, že ho bez problému pustí do banky nebo že tam dokonce bude moci pracovat. Tak naše společnost zkrátka nefunguje. A pokud někdo chce být nepořádný v obci, kde si lidé luxují trávníčky, tato obec ho nebude mít ráda a nepřijme ho. Je to přirozené. Takovému člověku přeci jen stačí, aby se odhalil nebo uklidil před domem a obec ho ráda přijme. V opačném případě může jít někam jinam.

Svět je mnohem složitější než jsou naše lidská pravidla a zákony. A pokud se stane exces jakéhokoli typu (třeba i rasově motivovaná vražda), naše společnost musí odsoudit takové jednání. Z obou stran. Stejná společnost by ale neměla zavírat oči před skutečnostmi, které leží přímo před námi a které vychází ze silnějších a mocnějších zákonů, než jsou ty naše.

Důvody k napsání článku: 1. 2. 3. 4. 5.

5 komentářů:

tlamiczka řekl(a)...

V podsate souhlasim, ale myslim ze je jeste brzo aby si to mohl nekdo dovolit rict treba v mediich. Neco jako s placatou zemi.

Moonlight řekl(a)...

'Na základě toho, že jsem si všichni rovni'.. promiň, ale na tom nevidím nic špatného. Samozřejmě, že nejde napravit všechnu nerovnost na zemi, ale IMHO největší handicapy na startovní čáře by měly být vyrovnány.. a narodit se jak Rom je poměrně velká zátěž do života. Ostatně, kdo může za své rodiče?
A když je pro tebe humanismus cizí slovo, tak se na to zkus podívat z té praktické stránky.. pokud do řešení toho problému, jak většina něco neinvestujeme, ten pak nikdy nezmizí a slumy jen a jen porostou.. ;-)

Haniczka řekl(a)...

> Moonlight - A podle tebe jsem napsala, ze ja jsem pro nerovnost? To rozhodne ne. Nerovni jsme si od prirody a samozrejme se napr. handikapovanym pomaha, protoze nemaji stejne sance a za svou zivotni situaci nemohou. DMS na konto Svetlusky smysl maji a rada je posilam. Charita je jedna vec, ale socialni inzenyrstvi je vec druha :-) A jeste k te vete, "narodit se jako Rom je velka zatez do zivota" prijde mi rasisticka a naprosto v souladu s tim, proti cemu jsem psala ten clanek.

tlamiczka řekl(a)...

moonlight: Definuj slovo rovnost. V realite lidske populace nic takoveho proste neexistuje, rovnost muzes mit mezi dvema kladivama nebo lednickama stejne serie, ale lidi si rovni nejsou.
To je prave to smutne, ze to je proste fakt, ciste dana vec - lidi jsou rozdilni, nejsme seriove vyravene klony = uz z principu nejsme stejni = nejsme si ve vsem rovni. Ono to tak i praxi dikybohu funguje, takze je jedno co si populisti cpou do ust - nechas si treba operovat slepe strevo clovekem bez lekarskeho vzdelani? Ne. Uprodnostnis nekoho, kdo ma vzdelanim, schopnosti, podminky a chut to udelat. Tzn. ze vetsina lidi na to nema pravo. A je uplne zbytecne, ze to pisu, protoze "humanista" se uz po prvni pulce vety zacne bit do hrudi a bez premysleni zarve "neeee, vy rasisti/nacisti/svinaci/blablabla" at clovek co o tom mluvil myslel cokoli, je to proste tabuizovane tema.

Podstatne je dat vsem moznost se vzdelat/najit uplatneni/najit si svoje misto na zemi. Ne nekoho cpat kam vubec nepatri a treba ani nechce jen kvuli tomu, ze je gay/cikan/vietnamec/nevidomy atd.

GVKB řekl(a)...

Jakmile někdo onemocní začne způsobovat problémy okolí, nemocný jedinec musí mít velikou hodnotu aby se o něj ostatní jedinci dobře postarali a pokud on velikou hodnotu nemá neměl by očekávat od ostatních jedinců že se o něj dobře postarají. Statistiky jsou objektivní a jasně ukazují velikou nemocnost u Romského etnika, je možné nějak zajistit aby se Romské etnikum rychle uzdravilo? Romové k nám přišli kdysi dávno z Indie, protože se tam měli ekonomicky špatně a doufali že se zde budou mít lépe? Dobře se zde ale má ten, kdo je zdravý, ekonomická emigrace nemocných lidí, je starý dlouhodobý problém, který se řeší nejrůznějšími způsoby, které se snaží minimalizovat tuto emigraci. Zdravý jedinec nemá snahu ekonomicky emigrovat, protože se má ve svém teritoriu dobře díky svému zdraví. Základem pro zdraví je prostředí ve kterém člověk existuje pokud člověk existuje v prostředí které je nevhodné pro život logicky z toho i brzo musí onemocnět a není jej možné nijak vyléčit. Změnit prostředí ve kterém žijeme tak aby bylo vhodné pro život to je základem pro transformaci u ekonomiky a politiky, jednoduchým ukazatelem vhodnosti prostředí pro život je zdravá konkurence která likviduje vše co se snaží nějak na systému parazitovat. Kdo nepracuje pro společnost, ten ať taky nepožaduje od společnosti výhody a peníze, dobrota k lenochům a lhářům, má vždy za následek krizi u ekonomiky a politiky.

Okomentovat