Nové kabátky pro česká letadla

Už je to sice nějaký ten pátek a velká část letadel už je v novém kabátku, ale i tak se k tomu vyjádřím. Opožděně, zato s chladnou hlavou.



Takže tady je staré logo a staré repainty.

Všem předchozím livrejím (od roku 1924 až donedávna) bylo věrné barevným schématem vycházejícím z čs. vlajky. Hlavním znakem je jednoznačně progrese letících šípů v písmu i v logu. Tento design se u aerolinek nabízí, i když na mě působí až příliš agresivně a ostře. Velikou zvláštností oproti tomu bylo, že v přední části pokresu letadla nebylo nic. Jen samotná písmena ČSA jako logo. Většina aerolinek tak má symbol nebo znak (BA např. stužku, Austrian airlines letící šíp, Lufthansa letícího jeřába apod.) Zajímavostí a negativním znakem pro mě byla podobnost na kormidle s British Airways, která byla však daná stejnými barvami na obou vlajkách.
Staré logo zkrátka působilo sice seriozně, ale ve skutečnosti mě ničím neoslovovalo. Prostě jenom progrese, rychlost, růst a všechny ty asociace, které jsou pro dopravce tak jako tak příznačné. I přesto bylo logo velmi kvalitní a fungovalo dobře.


Nové logo a repaint letadel vypadá takhle. Má mnoho odpůrců a tahanice kolem jeho důvodu a vzniku mu také nepřidaly. Přesto mě přijde - hezčí - než to staré.
Na první pohled totiž vypadá svěže, oble a moderně. Červená je veselejší, i když je to jen pár odstínů a zejména modrá je v něm  eliminována (v naší vlajce je modrá zastoupena díky Slovensku a tak nové logo už jenom Českých aerolinií vlastně potvrzuje národní barvy bílou a červenou, podobně jako třeba aerolinky rakouské). Modrá ubyla hlavně na letadlech, což považuji za největší přínos. Letadla se vyloupla jako po vydatné koupeli. "Trsátko" možná nemá mnoho společného s Českem (když pominu Pavlíčka, Jandu, Kryla nebo Hladíka), ale zato má sexy tvar, je výrazné, pomyslné písmeno C na kormidle dává prostor k zamyšlení a letadlům sluší. Font písma je sice poněkud nevyvážený a nepříliš vhodný, ale opět i zde platí, že vypadá svěže, sexy a k trsátku se hodí. Mě se nové logo i livreje prostě líbí a dávám jim 9/10.

2 komentářů:

tlamiczka řekl(a)...

Me se ty tri barvy libily (cervena-modra-bila). Nove logo se m ilibi vic tvarove, ale modrou eliminovat nemuseli...

Anonymní řekl(a)...

I think that is among the most important info for me.
And i am happy studying your article. However should statement on some general
things, The site taste is great, the articles is in reality excellent
: D. Just right task, cheers
My website : China Southern

Okomentovat